EXCLUSIV. Numărul militarilor dislocați în Mali confirmați cu COVID-19 este în creștere. MApN: Nu se pune problema repatrierii

EXCLUSIV. Numărul militarilor dislocați în Mali confirmați cu COVID-19 este în creștere. MApN: Nu se pune problema repatrierii
Militarii detașamentului Carpathian Pumas, rotația a doua, au aterizat joi în Mali, făcând o trecere de la 15 la 45 de grade Celsius / Sursa: Facebook - MApN
Publicat: 21/04/2020, 19:39
Actualizat: 21/04/2020, 19:42

Nouă militari dislocați în Mali sunt confirmați pozitiv cu noul coronavirus, conform informării misiunii EU din această țară, misiune al cărei sediu se află în carantină. În acest teatru de operații sunt prezente și efective ale Armatei Române, care participă la o misiune sub egida ONU și care, potrivit unui răspuns al MApN pentru Gândul.ro, nu au fost afectate de răspândirea COVID-19.

Aproximativ 120 de militari români, membri ai detașamentului Carpathians Puma, au aterizat, joia trecută, după un zbor de peste 4.000 de kilometri, în Mali pentru a asigura a doua rotație în cadrul Misiunii Multidimensionale Integrate ONU de Stabilizare în Republica Mali (MINUSMA).

„Continentul african i-a întâmpinat cu căldură, la propriu și la figurat, iar acomodarea lor în teatru se va face treptat, în tabăra militară care le va fi casă timp de câteva luni: în contextul neprevăzut al pandemiei cauzate de noul coronavirus, preluarea atribuțiilor de la colegii din prima rotație se desfășoară cu respectarea măsurilor ONU de izolare și distanțare socială”, anunța, luni, Ministerul Apărării Naționale, pe pagina de Facebook.

Sosirea militarilor români care asigură cea de-a doua rotație venea în cotextul în care colegii din misiunea UE din Mali fuseseră deja afectați de noul coronavirus. Șapte cazuri fuseseră confirmate cu COVID-19 printre militarii din cadrul misiunii EUTM, mulți contacți direcți erau în izolare, iar la o zi după sosirea lor, încă două persoane au fost diagnisticate pozitiv, bilanțul ajungând astfel la nouă.

Sediul central al misiunii UE, din Bamako, a fost închis imediat ce au părut primele simptome similare noului coronavirus, iar instrucțiile fuseseră suspendate cu o săptămână înainte. „Toate cazurile confirmate sunt în carantină în sediul central al misiunii, sub supraveghere medicală și cei cu care au intrat în contact sunt în izolare, în așteptarea repatrierii spre țările de origine, pentru care pregătirile sunt în derulare”, se arăta în comunicatul din săptămâna anterioară.

Potrivit informațiilor de pe site-ul MApN, în misiunea internațională din Mali, la 30 ianuarie 2020, pe lângă cei 120 de militari din detașamentul elicoptere implicați în misiunea ONU, mai erau detașați 6 la misiunea ONU de Observare și Monitorizare – MINUSMA, și 1 la misiunea UE de Instruire și consiliere – EUTM, aflată în carantină.

„Detașamentul de Elicoptere de Transport IAR 330L-RM dislocabil din Mali nu a înregistrat cazuri de infectare cu noul coronavirus și nici nu a fost implicat în salvarea/transportarea militarilor de alte naționalități infectați cu COVID-19”, a transmis, marți, Ministerul Apărării Naționale, la solicitarea Gândul.ro.

„În consecință, la această dată nu se pune problema repatrierii unor membri ai detașamentului din cauza pandemiei de coronavirus”, a comunicat Ministerul Apărării Naționale.

Înainte de a decola spre Mali, militarii care asigură cea de-a doua rotație a misiunii ONU a Detașamentului „Carpathian Pumas” au stat în  izolare instituționalizată. „În contextul respectării măsurilor impuse pentru limitarea răspândirii COVID-19 și pentru a preveni posibila contaminare a militarilor din cadrul detașamentului, aceștia au desfășurat pregătirea pentru misiune, în perioada martie-aprilie, în Baza Aeriană de Instruire și Formare a Personalului Aeronautic din Boboc, cu respectarea măsurilor de izolare instituționalizată. Astfel, înainte de plecarea în misiune, întreg personalul detașamentului a executat o perioadă de izolare de 14 zile, fiind testat atât la începerea, cât și la finalizarea perioadei de izolare. La final, militarii au fost transportați pe calea aerului, din Baza Aeriană Boboc, direct în Baza 90 Transport Aerian de la Otopeni, de unde s-au îmbarcat spre Mali”, a precizat MApN.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Alegeri SUA 2024 LIVE TEXT. Donald Trump vs. Kamala Harris, o confruntare istorică ce va...
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Devine obligatoriu de la 1 ianuarie 2025, în România. Trebuie să depuneți această declarație
Rămâi fără mașină! Lucruri mai puțin știute despre ITP și RCA
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Universitățile din Anglia cresc taxele pentru studenți pentru prima oară în aproape un deceniu